Αποδράσεις

Αποδράσεις

Τρία μονοπάτια οδηγούν στην πιο ψηλή κορυφή της περιοχής, το όρος Σμόλικα (2637μ.).Επιλέγοντας το πρώτο μονοπάτι χρειάζονται 5 ώρες ως την κορυφή. Το δεύτερο ξεκινάει από δρόμο έξω από τη Σαμαρίνα. Και τέλος, οδικώς έως ενός σημείου και 3 ώρες πορεία έως την κορυφή. Από την κορυφή, η οποία είναι γυμνή σε αντίθεση με τους πρόποδες, φαίνονται πεντακάθαρα τα Γιάννενα, η Καστοριά, το Βίτσι κι η Αλβανία.  Από τους πιο κοντινούς προορισμούς είναι το ρέμα της Βάλιας κίρνα νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας.

Το ρέμα αυτό πηγάζει από τον Σμόλικα και σχηματίζει καταρράκτες. Νοτιοδυτικά του χωριού, στους πρόποδες του Σμόλικα, βρίσκονται οι δύο γνωστές «Δρακόλιμνες», Σμόλικα και Άπα Σπιντζιουράτα (Κρεμαστό νερό). Γνωστός προορισμός είναι και το βουνό της Γομάρας στα όρια Σμίξης – Σαμαρίνας- Δίστρατου.

Από το βουνό της Γομάρας υπάρχει θέα προς Σαμαρίνα, Όλυμπο, Καστοριά και Tύμφη. Βόρεια και ανατολικά της Σαμαρίνας, σε υψόμετρο 1840μ. βρίσκεται η Σκούρτζια και η κορυφή Γκρέκο – Ρωμιός.

Προορισμό για τις χειμερινές αποδράσεις αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας το οποίο είναι χιονισμένο τους περισσότερους μήνες του χρόνου και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες για πολλές χειμερινές δραστηριότητες. Εξορμήσεις για τους μήνες Μάϊο έως Νοέμβριο αποτελούνε και οι παρακάτω προορισμοί. Πρώτος προορισμός η Κόνιτσα είτε βόρια του χωριού μέσω Αγίας Παρασκευής, είτε ακολουθώντας την διαδρομή Δίστρατο – Άρματα – Πάδες – Παλαιοσέλι ¬ Ελεύθερο. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί και τα Ζαγοροχώρια.

Επόμενος προορισμός η Βάλια Κάλντα, ο γνωστός εθνικός δρυμός, ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι και Μηλιά. Ακόμη ένας προορισμός είναι βόρεια του χωριού η Αετομηλίτσα (Ντένισκο) και ο Γράμμος. Τέλος, από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Ιουνίου ο ποταμός Βενέτικος προσφέρεται για Rafting.

Σμόλικας