Αποστολή στα Γρεβενά: Ακολουθώντας τον Αριστομένη στην καθημερινή του ζωή στη Σαμαρίνα.

Μια υπέροχη διαδρομή μαζί του με φόντο το φυσικό κάλλος της περιοχής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

logo
Ο Αριστομένης Αβέλλας/Photo: Ηλίας Κοσίντας

Βρισκόμαστε στις αρχές του Νοεμβρίου. Η ταξιδιωτική μας αποστολή έχει ως στόχο να καταγράψει την καθημερινότητα σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από το έντονο ορεινό τοπίο, τις δύσκολες αλλά ταυτόχρονα πανέμορφες διαδρομές, και φυσικά, να συναντήσουμε ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθορίζουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Ένας από αυτούς είναι και ο Αριστομένης Αβέλλας, τον οποίο είχα γνωρίσει αρχικά διαδικτυακά, καθώς εξοπλισμένος με φωτογραφική μηχανή, drone και κάθε λογής τεχνολογικό gadget, αποτυπώνει μέσα από τα social media την καθημερινότητά του στη Σαμαρίνα αλλά και στη γύρω περιοχή.

Με αφετηρία τη Σαμαρίνα

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Τον συναντήσαμε ένα πρωινό στη Σαμαρίνα. Είχαμε φθάσει από το προηγούμενο βράδυ και μιλήσαμε στο τηλέφωνο καθώς επέστρεφε από Σιάτιστα. «Χρειάζεται κάποιες φορές να φεύγω για κάποιες δουλειές, ωστόσο η σκέψη μου είναι πάντα στο χωριό», θα μου πει στο τηλέφωνο. «Αργά το βράδυ θα είμαι στο χωριό. Θα σας δω το πρωί», όπως και έγινε. Όλη τη νύχτα έβρεχε και είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι η επόμενη ημέρα, θα μας δυσκολέψει, τουλάχιστον όσον αφορά το φωτογραφικό κομμάτι του ταξιδιού, το οποίο επιμελήθηκε ο Ηλίας Κοσίντας. Ωστόσο, το πρωί μας βρήκε με λαμπερό ήλιο, με ατμόσφαιρα πεντακάθαρη και με διάθεση να γυρίσουμε τα βουνά.

Σαμαρίνα/Photo: Ηλίας Κοσίντας
Photo: Ηλίας Κοσίντας
Photo: Ηλίας Κοσίντας
Photo: Ηλίας Κοσίντας

Ένα κρύο πρωινό

Κάνοντας μία μικρή βόλτα γύρω από τον ξενώνα «Αριστομένης», παρατηρώ τις ατελείωτες στοίβες με ξύλα. «Εδώ, ο χειμώνας δείχνει για τα καλά τα δόντια του» θα μου πει ο κ. Αδάμος, ο πατέρας του, ο οποίος εκείνη την ώρα ασχολείται με κάποιες εργασίες στο χώρο. Η θερμοκρασία είναι κάτω από τους δέκα βαθμούς, αλλά το βράδυ είχε πέσει πολύ περισσότερο. Ακούω τα σκυλιά να γαβγίζουν. Ο Αριστομένης έχει ξυπνήσει και έχουμε ήδη συζητήσει πώς θα οργανώσουμε την ημέρα. Δίνουμε ραντεβού στην πλατεία της Σαμαρίνας. Εκεί, δίπλα στο τζάκι που καίει μανιασμένα, στο εστιατόριο της οικογένειας «Ο ΓεροΣμόλικας», προσπαθώ να βάλω σε μία τάξη και να καταλάβω την καθημερινότητά του. «Θέλουμε να περάσουμε μία ημέρα μαζί σου, βλέποντας το χωριό, μέσα από τα δικά σου μάτια». Και έτσι έγινε.

Έχουμε ως κατεύθυνση την Βάλια Κίρνα, μία πανέμορφη κοιλάδα στον Ανατολικό Σμόλικα/Photo: Ηλίας Κοσίντας
Ο Αριστομένης με την Ίρις και τον Τόρο/Photo: Ηλίας Κοσίντας
Photo: Ηλίας Κοσίντας

Στη Βάλια Κίρνα

Είμαστε ήδη μέσα στο αυτοκίνητο. Ο Ηλίας συνοδηγός, και είμαι στο πίσω κάθισμα με τα δύο πανέμορφα σκυλιά, την Ίρις και τον Τόρο. Έχουμε ως κατεύθυνση την Βάλια Κίρνα, μία πανέμορφη κοιλάδα στον Ανατολικό Σμόλικα, σχετικά κοντά στη Σαμαρίνα, η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης. Εδώ, στα 1400 μέτρα υψόμετρο, έχουμε τη σύνδεση δύο ρεμάτων, του ανατολικού που ονομάζεται Κηπουρίστας, και του δυτικού, κάτω από τις Μόσιες. Σε αυτό μάλιστα «πέφτει» ένα ακόμη ρέμα, το Κρεμαστό Νερό, μέσω του εντυπωσιακού καταρράκτη που φθάνει τα 100 μέτρα ύψος. Καθώς κινούμαστε μέσα στο δάσος, ο δρόμος γίνεται όλο και πιο δύσκολος.

Σε κάποια σημεία, χρειάζεται να μετακινήσουμε κάποιες πέτρες που εξαιτίας της βροχής έχουν μετακινηθεί στη μέση του δρόμου. Όπου και αν κοιτάξεις, οι εικόνες είναι μαγικές. Πελώρια ευθυτενή δέντρα, δημιουργούν ολόκληρες συστοιχίες, ενώ αν κοιτάξεις στο πλάι, το μάτι σου χάνεται στο βάθος. Είναι μία εξόρμηση στην καρδιά της φύσης, με έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την περιοχή, που ξέρει τα κατάλληλα σημεία. Ο Αριστομένης, περνάει το χρόνο του στη Σαμαρίνα και ασχολείται με δραστηριότητες όπως πεζοπορίες, αναρρίχηση ενώ μαζεύει και μανιτάρια.

Photo: Ηλίας Κοσίντας
Ο Αριστομένης Αβέλλας/Photo: Ηλίας Κοσίντας

Στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

Στο πλαίσιο της διαδρομής μας, κάνουμε μία στάση στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, η οποία απέχει σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τη Σαμαρίνα. Το καθολικό της Μονής ανοικοδομήθηκε το 1713, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε το υπόλοιπο τμήμα της. Είναι τετρακίονος ναός με δύο μεγάλους τρούλους και τέσσερις μικρότερους στις γωνίες αλλά η στέγη του ναού είναι δίρριχτη.

Photo: Ηλίας Κοσίντας
Photo: Ηλίας Κοσίντας

Στη νεροτριβή και τη Μεγάλη Εκκλησία

Μετά από την βόλτα μας στο δάσος της Βάλια Κίρνα, επιστρέφουμε στο χωριό, αφού πρώτα κάνουμε μία μικρή στάση στη νεροτριβή που βρίσκεται στις παρυφές. Επισκεπτόμαστε όμορφα σημεία και παραδοσιακά κτήρια του οικισμού και βέβαια, περνάμε και από τη Μεγάλη Εκκλησία, το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και αποκατάστασης των αγιογραφιών. Μία σύντομη βόλτα εδώ θα μας αναδείξει τη σπουδαιότητα του ναού, ο οποίο χτίστηκε ανάμεσα στο 1812 και 1818.

Κλείνουμε τη βόλτα μας με τον Αριστομένη, συναντώντας τον κ. Δημήτρη. Είναι μόνιμος κάτοικος της Σαμαρίνας και φίλος του. Κάνουν τη δική τους πλάκα, ενώ ο κ. Δημήτρης, σχολιάζει την αδιάκοπη κίνηση του Αριστομένη και τη διάθεσή του να προσφέρει. Η εμπειρία της Σαμαρίνας, μέσα από τα μάτια του Αριστοτέλη ήταν μία ξεχωριστή επιλογή. Θα επανέλθουμε με πολλά ακόμη για αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *