Ν.Παζαϊτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέα μέθοδος αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή(Μερος 2ο)

Συνεχεια του 1ου μερους.

Ερ: Με ποιο τρόπο γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή;

Απ: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, την θέση του καρκίνου στο μαστό, το μέγεθος του μαστού αλλά και την προτίμηση της κάθε γυναίκας. Σε όλες τις μεθόδους μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η χρησιμοποίηση του μείζονος θωρακικού μυός με τη διατομή ή τη διαστολή του για την εισαγωγή σιλικόνης και την αναδημιουργία του μαστού. Σήμερα μία νέα μέθοδος φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή με το ειδικό πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» (TiLOOP Bra Pocket).

Ερ: Πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε υποδόριες μαστεκτομές. Στην υποδόρια μαστεκτομή αφαιρούμε το μαζικό αδένα διατηρώντας ακέραιο το δέρμα -με ή χωρίς τη θηλή.Είναι ιδανική για μαστούς μικρού και μεσαίου μεγέθους (cup A-C). Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους μαστούς με παράλληλη μαστοπηξία. Αποτελεί απόλυτη ένδειξη σε πρώιμο καρκίνο του μαστού προφυλακτικές αμφοτερόπλευρες μαστεκτομές σε γυναίκες φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων κληρονομικού καρκίνου του μαστού.

Ερ: Τι είναι το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» είναι μία πραγματική τσέπη μέσα στην οποία φιλοξενείται το ένθεμα σιλικόνης με τον τρόπο που ο μαστός στηρίζεται μέσα σε ένα στηθόδεσμο. Καθηλώνεται πάνω στον μείζονα θωρακικό μυ και αγκαλιάζεται από το δέρμα με φυσικό τρόπο προσδίδοντας σταθερότητα στο ένθεμα. Με την τοποθέτηση αυτή αποφεύγεται η μετατόπιση του ενθέματος και εξασφαλίζεται η φυσική εμφάνιση του μαστού.

Ερ: Γιατί η μέθοδος αυτή αποτελεί επανάσταση στην επανορθωτική χειρουργική του μαστού;

Απ: Επειδή προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα που έρχονται να διορθώσουν τα μειονεκτήματα και τις επιπλοκές των άλλων μεθόδων. Όπως:

· Διατηρείται άθικτος ο μείζων θωρακικός μυς. Αυτό σημαίνει διατήρηση της λειτουργικότητας του μυός και του ώμου.

· Χρειάζονται λιγότεροι χειρουργικοί χειρισμοί με αποτέλεσμα να προκαλείται μικρότερο τραύμα στους ιστούς καθιστώντας το χειρουργείο αναίμακτο και ανώδυνο.

· Απαιτείται μικρότερος χειρουργικός χρόνος άρα και λιγότερη αναισθησία.

· Προστατεύονται οι ιστοί και μειώνεται η πιθανότητα των λοιμώξεων.

· Η υδρόφιλη επιφάνεια του πλέγματος οδηγεί σε μείωση του σερώματος, του αντιδραστικού υγρού που δημιουργείται μετεγχειρητικά γύρω από το ένθεμα σιλικόνης.

· Οι πόροι του πλέγματος επιτρέπουν τα κύτταρα του υποδορίου ιστού να αγκαλιάσουν και να ενσωματώσουν το πλέγμα μειώνοντας την πιθανότητα ρίκνωσης, αναδίπλωσης και δυσμορφίας που συχνά δημιουργείται στον ιστό μεταξύ ενθέματος και δέρματος και δυστυχώς γίνεται εμφανής στο δέρμα του μαστού.

· Το σχήμα του πλέγματος και η τοποθέτηση του πάνω από τον μυ δίνει απόλυτα φυσικό σχήμα στο μαστό προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ερ: Είναι ασφαλές στη χρήση του;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» δημιουργήθηκε από υλικό που χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση του μαστού εδώ και 12 χρόνια χωρίς επιπλοκές και χωρίς να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή υποτροπής καρκίνου του μαστού. Αντίθετα προσφέρει ενίσχυση του δέρματος, σεβασμό στους ιστούς και προφύλαξη από φλεγμονές και λοιμώξεις.

Ερ: Μπορεί να εφαρμοστεί πριν την ακτινοθεραπεία;

Απ: Είναι η μόνη μέθοδος που παρέχει ασφάλεια και δεν επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα μετά από την ακτινοθεραπεία.

Ερ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλες τις κλινικές μαστού;

Απ: Η μέθοδος αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» που κάνουμε, πραγματοποιείται μόνο σε πιστοποιημένες κλινικές και μόνο από πιστοποιημένους χειρουργούς μαστού.

“Η επιστήμη προσφέρει σήμερα στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο όλα τα εφόδια για να τον πολεμήσουν και να τον νικήσουν. Όλα τα μέσα για να θεραπεύσουν τις πληγές που αφήνει στο κορμί τους, όλες τις μεθόδους για να ανακτήσουν την υγεία και την αυτοπεποίθησή τους. Για να νικήσεις όμως έναν εχθρό πρέπει να τον δεις έγκαιρα και να τον αναχαιτίσεις πριν περάσει την γραμμή της άμυνάς σου. Γι’ αυτό το Α και το Ω της θεραπείας είναι η πρόληψη. Η ετήσια μαστογραφία και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο μπορούν να εξασφαλίσουν την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Παρακαλώ μην τα αμελείτε!”, καταλήγει η Νατάσα Παζαϊτη.

Ευχαριστούμε την συντοπίτισσα μας κ. Νατάσα Παζαιτη MD, PhD, FEBS, Γενική Χειρουργός -Ειδική Χειρουργός Μαστού, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού, που σε επικοινωνία που είχαμε για να αναδημοσιεύσουμε την συνέντευξη της στην σελίδα μας με χαρά έδωσε την συγκατάθεση της.

Σωτήρης Β.Κυπαρίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *