ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η -ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ- ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

«Στη νέα εκλογική αναμέτρηση δηλώνω παρούσα» τονίζει η υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη. Με αφορμή και την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Νοεμβρίου, η κ. Μπασδέκη, με δήλωσή της σήμερα στην «Ε», καλεί «σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους στον αγώνα μας για την αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, την επίλυση των προβλημάτων μας και την ανάκτηση του κύρους του λειτουργήματός μας». Υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτήν τη μάχη, δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Αντιπάλους έχουμε τα προβλήματα των δικηγόρων».


Αναλυτικά στη δήλωσή της η κ. Μπασδέκη σημειώνει ότι «στις 28 Νοεμβρίου οι συνάδελφοι καλούνται να εκλέξουν Πρόεδρο και Συμβούλους για τη Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου την επόμενη τετραετία. Στη νέα αυτή εκλογική αναμέτρηση δηλώνω παρούσα.
Στη διάρκεια της θητείας μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις απρόσμενες συνέπειες τις υγειονομικής κρίσης που επηρέασαν τις ζωές μας. Ο δικηγορικός κόσμος «μάτωσε» από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει ακόμη να δοκιμάζεται από τις συνέπειες αυτής, οι οποίες υπήρξαν τόσο οικονομικές όσο και θεσμικές. Καθόλη τη διάρκεια αυτής σταθήκαμε δίπλα στον δικηγόρο, δίπλα στα προβλήματά του.
Απέναντι στις κυβερνητικές παλινωδίες αντιδράσαμε οργανωμένα, σταθήκαμε όρθιοι και καταφέραμε πρώτοι να κρατήσουμε τα Δικαστήρια της Λάρισας ανοικτά για πληθώρα διαδικασιών σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των δικαστικών σχηματισμών. Το σχέδιό μας αυτό μάλιστα αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση.
Απέναντι στην κρατική αδιαφορία για την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων εμείς προτάξαμε τη στήριξή τους ενισχύοντας τα μέλη μας οικονομικά στο μέτρο του εφικτού. Σε θεσμικό επίπεδο, καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας σταθήκαμε με πυγμή δίπλα στον δικηγόρο.
Σε τοπικό επίπεδο, σε γνωστές ανεπίτρεπτες συμπεριφορές μεμονωμένων δικαστικών λειτουργών δώσαμε τη συνδικαλιστική μας μάχη υπερασπιζόμενοι τον ρόλο μας και δόθηκε λύση. Παράλληλα, με επιμονή και αγώνα, συμπληρώθηκαν όλες οι οργανικές θέσεις στα Δικαστήρια της Λάρισας.
Προχωρήσαμε σε πολύπλευρες δράσεις, αναπτύξαμε τομείς που είχαν μείνει ανενεργοί και λύσαμε χρόνια προβλήματα που λίμναζαν. Από την πρώτη μέρα της θητείας μου, βάλαμε ως στόχο την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας. Ο στόχος μας αυτός επιτεύχθηκε και το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας εντάχθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση, έργο που ήδη είναι προς υλοποίηση.
Εργαστήκαμε με υπευθυνότητα για τη διαρκή ενημέρωση και επιστημονική επιμόρφωση των μελών μας. Διοργανώσαμε πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων με ομιλητές επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, αναφέροντας ενδεικτικά για τον ΚΠολΔ, ΠΚ, ΚΠΔ ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ. Διοργανώσαμε σεμινάρια για επαγγελματική κατάρτιση των δικηγόρων, όπως σεμινάρια προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), σεμινάρια για τον νομικό συμπαραστάτη στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Παράλληλα, και παρόλες τις οικονομικές αντιξοότητες, στηρίξαμε την ενίσχυση των αθλητικών τμημάτων του Συλλόγου μας και δημιουργήσαμε θεατρική ομάδα και τμήμα χορού. Έχοντας πλήρη επίγνωση του ψηφιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα κληθούμε να λειτουργούμε, δώσαμε προτεραιότητα σε ψηφιακές δράσεις. Αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες από τον Σύλλογο ψηφιακές υπηρεσίες. Ενισχύσαμε τη λειτουργία του site του Συλλόγου, το οποίο πλέον αποτελεί πολύτιμο εργαλείο συνδρομής για τον Λαρισαίο δικηγόρο, με άμεση ενημέρωση επί όλων των θεμάτων (τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο).
Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών μας φάνηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με διαρκή ενημέρωση στον νέο προσδιορισμό υποθέσεων, στην παρακολούθηση έκδοσης αποφάσεων, στις αποφάσεις λειτουργίας των Δικαστηρίων από τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων, στην έκδοση ηλεκτρονικώς πιστοποιητικών, δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα, προωθήσαμε την έκδοση ψηφιακής υπογραφής. Ασκώντας ορθολογική οικονομική διαχείριση κατορθώσαμε μετά από πολλά χρόνια ο Σύλλογος να έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, γεγονός που μας βοήθησε να αναπτύξουμε τις ανωτέρω νέες δράσεις και πεπραγμένα.
Δημιουργήσαμε έναν Σύλλογο αλληλέγγυο στα μέλη του. Συνεργαστήκαμε με όλους τους Φορείς και τις συλλογικότητες, κάναμε τον Σύλλογό μας εξωστρεφή, και καταφέραμε να δώσουμε ουσιαστικό και παρεμβατικό «παρών» στα μεγάλα θέματα του κλάδου μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Σε πανελλήνιο επίπεδο, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ολομέλειας, προώθησα κάθε πρωτοβουλία που είχε στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων, ενώ παράλληλα έλαβα σαφή θέση ενάντια σε κάθε επιχειρούμενη αντιδικηγορική πολιτική.
Με τη συμμετοχή μας στα πανελλήνια συλλογικά όργανα, πετύχαμε τον απομεμακρυσμένο έλεγχο στα κτηματολογικά γραφεία. Προσφέραμε νέα ύλη για τους δικηγόρους και δη τους νέους με τη νομοθέτηση σύνταξης ενόρκων βεβαιώσεων από δικηγόρους, τη συμμετοχή μας στην έκδοση συντάξεων του ΕΦΚΑ, στις επιτροπές δασικών χαρτών, την προς υπογραφή προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων από δικηγόρους, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δικηγορικών γραφείων μέσω ΕΣΠΑ.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου παράξαμε έργο χρήσιμο για τον Σύλλογό μας με συνέπεια, αποφεύγοντας τους πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς τους αποκλεισμούς, ενισχύοντας την έκφραση γνώμης και τη σύνθεση απόψεων.
Η χρονική συγκυρία των εκλογών είναι δύσκολη. Στόχος μας είναι να βγει ο Δικηγορικός Σύλλογος πιο δυνατός από τις κάλπες με εκπροσώπηση ικανή, η οποία θα μπορεί να σταθεί ισχυρή απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Συνοδοιπόροι στον αγώνα αυτόν είναι συνάδελφοί μας που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες και έχουν αυτούς τους προβληματισμούς. Μάχιμοι Δικηγόροι, που με την καθημερινή τους παρουσία στις αίθουσες των Δικαστηρίων γνωρίζουν και βιώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δικηγόροι. Με τους συνεργάτες μου, παλιούς και νέους, θεωρούμε ότι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος είναι εφικτή μέσω συγκεκριμένων δράσεων.
Με την εμπειρία μου, τη συμμετοχή στα πανελλήνια συνδικαλιστικά όργανα με την ίδια μαχητικότητα και δυναμισμό που έχω επιδείξει στη μακρόχρονη πορεία μου στις δικαστικές αίθουσες ως μάχιμη δικηγόρος, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις δηλώνω παρούσα στις προκλήσεις των καιρών.
Καλώ σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους στον αγώνα μας για την αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, την επίλυση των προβλημάτων μας και την ανάκτηση του κύρους του λειτουργήματός μας. Σε αυτήν τη μάχη, δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Αντιπάλους έχουμε τα προβλήματα των δικηγόρων» καταλήγει η κ. Μπασδέκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *