Την Τετάρτη 10/4/24 στο πλαίσιο της δράσης των Σχολικών Δραστηριοτήτων, η ομάδα Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας παρουσίασε “τα παιδιά της Σαμαρίνας”.

Την Τετάρτη 10/4/24 στο πλαίσιο της δράσης των Σχολικών Δραστηριοτήτων, η ομάδα Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας παρουσίασε “τα παιδιά της Σαμαρίνας”.
Πρόκειται για το γνωστό μοιρολόγι που έγινε τραγούδι, χορός, ταινία και από εμάς ένα αληθινό παραμύθι.
Για την παρουσίαση της δράσης ακολουθήθηκαν τα παρακάτω βήματα:
Α) Ιστορία και προϊστορία του χωριού Σαμαρίνα της Πίνδου και του βλάχικου λαού –Νεάντερταλ , εποχή του χαλκού- Μουστιαία περίοδος (100.000πΧ – 40000 πΧ)
Β) Οδοιπορικό βίντεο στην οροσειρά της Πίνδου
Γ) Προβολή της ταινίας «Εξοδος 1826» , μιας από τις τρεις ταινίες με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (σκηνοθέτης /δημοσιογράφος Βασίλης Τσικάρας , Aratos films , Η ταινία στηρίζεται πάνω σε αυτήν την Ιστορία .
Δ) Ιστορία, καταγωγή της βλάχικης γλώσσας και των Βλάχων (3 ηχητικά κείμενα δοσμένα από τον κ. Αθανάσιο Δημουλιό )
Ε) Προσπάθεια καταγραφής της προφορικής γλώσσας σε γραπτό λόγο με ελληνικούς χαρακτήρες προβλήματα και φόβοι μήπως χαρακτηρισθούν ρουμανική μειονότητα .
Στ) βίντεο με τον χορό και το αντίστοιχο τραγούδι .
Την παρουσίαση και την γενική επιμέλεια του έργου η καθηγήτρια Γερμανικών του σχολείου μας κ. Κοροξενίδου με τους μαθητές της Γερμανικής γλώσσας του τμήματος Γ3 του σχολείου μας. Ακούγεται ο μαθητής του Γ3 Δημήτρης Σκυριώτης.
Ομάδα φιλαναγνωσίας: Κοροξενίδου, Ρέππα, Φλάμος, Χαλιορή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *