Αναζητείται Mountain Resort Planner για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας – Το μοντέλο αναβάθμισης.

Το εγχείρημα της αξιοποίησης ενός τουριστικού προορισμού, αυτή τη φορά ορεινού, «βάζει μπρος» το ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, που μάλιστα ήταν στη λίστα του Ταμείου στο προ ημερών ταξίδι στην Ινδία, ενώ αναμένεται να είναι και στην ατζέντα στο πλαίσιο της έκθεσης ακινήτων «ΜIPIM 2024», μια από τις κορυφαίες εκθέσεις ακινήτων διεθνώς, που ανοίγει τις πύλες της μεταξύ 12 και 15 Μαρτίου 2024 στις Κάννες της Γαλλίας, μαζί με τα υπόλοιπα ακίνητα που ήταν και στην «ινδική» παρουσίαση που πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σε υψόμετρο από 1.640 μ. έως 2.115 μ. και θεωρείται ιδανικός τουριστικός προορισμός.

Στο πρόσφατο report που παρουσιάστηκε στην Ινδία γίνονταν αναφορά ότι λειτουργεί από το 1975, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σε προνομιακή τοποθεσία για σκι στην Ελλάδα, στο βουνό «Βασιλίτσα» του Εθνικού Δρυμού. Απέχει 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών, 130 χλμ. από τα Ιωάννινα και 213 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, με τις δύο τελευταίες πόλεις να διαθέτουν αεροπορική σύνδεση. Η περιοχή είναι γνωστή για το μαγευτικό τοπίο, τα πέτρινα γεφύρια, τα μονοπάτια πεζοπορίας, το ράφτινγκ, τα πευκοδάση, την κοιλάδα της Βάλια – Κάλντα, τον Αώου ποταμό, τον «Αρκουδόρεμα» και τα ψηλά βουνά. Σύμφωνα με την παρουσίαση έχει 2 chair lifts (ένα 3θέσιο και ένα 2θέσιο), 6 κυλιόμενα lifts, 16 πίστες σκι συνολικού μήκους 16 χλμ.

Ο ειδικός σύμβουλος και το master plan

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητάει σύμβουλο (Mountain Resort Designer) για να προετοιμάσει Master Plan και Report για το asset στην Βασιλίτσα. Το πλάνο θα πρέπει να παρέχει στο χιονοδρομικό κέντρο αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασής του, ανάλυση της αγοράς και ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο όραμα και σχέδιο ανάπτυξης για την μελλοντική αναβάθμιση και επέκταση.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα χαρτογράφησης που παρέχονται από το ΤΑΙΠΕΔ και τους άλλους συμβούλους του, ο Mountain Resort Designer θα τεκμηριώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες χωρητικότητας της περιοχής και θα προετοιμάσει απογραφή των υφιστάμενων ski lifts και των ski trails για τον προσδιορισμό της μεταφορικής χωρητικότητας. Η απογραφή περιλαμβάνει ανάλυση χωρητικότητας των εγκαταστάσεων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χώρων στάθμευσης, διαμετακόμιση, υπηρεσίες σκιέρ, εστιατόρια και επιχειρησιακούς χώρους. Με την ολοκλήρωση της απογραφής, ο σύμβουλος θα αναλύσει τη σκοπιμότητα της επέκτασης και ανακαίνισης του χιονοδρομικού κέντρου και τις δυνατότητες ανάπτυξης της βασικής περιοχής βάσης του θερέτρου για αναψυχή τεσσάρων εποχών, για το πάρκινγκ επισκεπτών και τη διανυκτέρευση.

Επίσης, μεταξύ άλλων, θα γίνει ανάλυση αγοράς για να προσδιοριστεί ποια είναι η πιθανή ζήτηση και το προφίλ των πελατών, θα τις συγκρίνει με τις πραγματικές και μελλοντικές δυνατότητες του θέρετρου και θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της σύνταξης του εννοιολογικού Master Plan, κάνοντας μια «χαρτογράφηση» που θα χρησιμεύσει ως επενδυτικό πακέτο επενδυτών για την προσέλκυση επενδυτών και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση. Το Master Plan Report θα περιλαμβάνει «πληροφορίες» για τον σχεδιασμό των εξής τομέων: Ανακαίνιση, αντικατάσταση ή επέκταση ski lifts, βελτίωση ή επέκταση μονοπατιών σκι, προσδιορισμό ζήτησης νερού και ενέργειας με σεβασμό των πιθανών πηγών νερού και των δυνατοτήτων αποθήκευσης, ανάπτυξη εγκαταστάσεων για δραστηριότητες εκτός ski, εγκαταστάσεις αναψυχής Four-Season, εστιατόριο, καταστήματα F&B, λιανική πώληση, υπηρεσίες σκι και άλλα εμπορικά στοιχεία, parking επισκεπτών, συγκοινωνιακό κόμβο και οδική πρόσβαση στο θέρετρο, Resort Village (διανυκτέρευση και Σχέδιο Ανάπτυξης Ακίνητης Περιουσίας), ανάγκες υποδομής, δρόμοι / προσβάσεις, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχετευτικό σύστημα και διαχείριση απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *