Βελούχι Ευρυτανίας: Ο μοναχικός βοσκός και το κοπάδι του (video)

Σε ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, το Βελούχι της Ευρυτανίας, η ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ και οι συνεργάτες της, συνάντησαν έναν άνθρωπο ξεχωριστό, τον κύριο Γιάννη 83 ετών, τον μοναδικό βοσκό με τα πρόβατά του.

«Ο κύριος Γιάννης, εδώ και πολλά χρόνια, από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του χειμώνα, μεταφέρει τα πρόβατά του στην κορυφή του βουνού, για να βρουν τροφή και νερό.

Στην συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας ανοίγει την καρδιά του και μας μιλά για την εμπειρία του στα βουνά. Μας διηγείται πώς συνήθισε τη μοναξιά, και πώς το επάγγελμα τού κληρονόμησε από τον πατέρα του, με μια υπερηφάνεια που φαίνεται στα μάτια του.

Όμως, μας αποκαλύπτει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κτηνοτροφία. Μας μιλά για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από τους λύκους, που κατασπαράζουν τα κοπάδια προβάτων και γιδιών. Μας εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση, αλλά παράλληλα δείχνει την αγάπη και την αφοσίωσή του στον τρόπο ζωής αυτό.

Τελικά, μας παροτρύνει να σκεφτούμε το μέλλον και να ασχοληθούμε με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, προκειμένου να σώσουμε τα χωριά και την υπέροχη παράδοση της βοσκής. Η γενιά μας έχει την ευκαιρία να δώσει νέα ζωή σε αυτό τον τρόπο ζωής, διατηρώντας την ιστορία και την κουλτούρα του παρελθόντος ζωντανή.

Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα, ο κύριος Γιάννης είναι ένας φωτεινός φάρος που μας υπενθυμίζει τη σημασία της παράδοσης και της φροντίδας για τη φύση. Οι λέξεις του αποτελούν ένα κάλεσμα για όλους μας να σκεφτούμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διατήρηση αυτού του πολύτιμου κομματιού της ελληνικής κουλτούρας».

agriniopress.gr

Σ.Κ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *