Ενίσχυση Deminimis λόγω αυξημένων ζωοτροφών ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι από τον Τύρναβο

  • Πάνω από 200 κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση, εκπροσωπώντας 55 κτηνοτροφικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

Άκρως επιτυχημένη ήταν η σημερινή πανελλαδική συνάντηση όλων των κλάδων των κτηνοτρόφων, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κτηνοτροφικού συλλόγου και συνεταιρισμού δήμου Τυρνάβου, στο Κτήμα Βρύση Τυρνάβου, στην οποία, παρά τον πρωτοφανή καύσωνα, συμμετείχαν πάνω από 200 κτηνοτρόφοι, εκπροσωπώντας 55 κτηνοτροφικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Πρώτιστο αίτημα, όλων όσων έλαβαν το λόγο, ήταν η καταβολή ενίσχυσης Deminimis, λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών στις ζωοτροφές, οι οποίες, όπως τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους, έχουν εκτιναχθεί  φέτος, με αποτέλεσμα να γίνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ασύμφορες.

Δεύτερο ζήτημα-αίτημα που τέθηκε, ήταν η κήρυξη των καλλιεργειών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, με ταυτόχρονη αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Τρίτο θέμα-αίτημα ήταν η διαφάνεια στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και ο τερματισμός της διαπλεκόμενης διαχείρισης με τα παράνομα-παράτυπα  βοσκοτόπια, μέσω των οποίων λυμαίνονται οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και όχι μόνο.  

Τέταρτο ζήτημα-αίτημα, ήταν η κατοχύρωση του επαγγέλματος, με θέσπιση υποχρεωτικής εγγραφής των κτηνοτρόφων σε συνεργατικές δομές, κατά τα πρότυπα των άλλων επαγγελματικών τάξεων (π.χ. ΤΕΕ. ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕ, επαγγελματικοί σύλλογοι).

 Παράλληλα, το σύνολο των ομιλητών, κατηγόρησε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηλίτευσε την κυβερνητική αδιαφορία στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προκαλώντας, όπως τονίστηκε, οικονομική ασφυξία σε όλους τους κτηνοτρόφους ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος της εκτροφής.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η Συντονιστική Ομάδα Κτηνοτρόφων για την Κτηνοτροφία, είναι μια πλατφόρμα (άτυπη ή/& τυπική) συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης, σύνθεσης προτάσεων, διαμόρφωσης masterplan, διαχείρισης και προώθησης κοινού σχεδίου ανάπτυξης κτηνοτροφίας και επιβίωσης κτηνοτρόφων με την αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδος, με την εισαγωγή καινοτομίας και κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, με την υποστήριξη & ανάπτυξη συλλογικών δομών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, και γενικότερα για την ευημερία των κτηνοτρόφων και όλης της υπαίθρου.

Η Συντονιστική Ομάδα Κτηνοτρόφων δεν υποκαθιστά τις υπάρχουσες δομές, ούτε δημιουργεί κάποιας μορφής ομοσπονδία ή κάποιας μορφής νομική δέσμευση ή εκπροσώπηση.

Αποτελεί πρωτοβουλία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που θέλει να θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της υπαίθρου και μέσω αυτής στην ευημερία των κτηνοτρόφων, με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα, στην οποία μπορούν να εκπροσωπούνται συλλογικοί κτηνοτροφικοί φορείς της υπαίθρου.

Η Ελλάδα την μεταπολιτευτική περίοδο ακολούθησε ένα μοντέλο ανάπτυξης που είχε σαν βασικά συμπτώματα την αποδιάρθρωση της παραγωγής, την καταστροφή της ισόρροπής κυκλικής οικονομίας, την ανισορροπία του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού), την διάλυση της τοπικής αυτάρκειας, με σχεδόν καθολική εξάρτηση από τις εισαγωγές και με την απαξίωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων, που είναι ο τρόπος ζωής των κτηνοτρόφων και των αγροτικών κοινωνιών.

Μια άλλη συλλογικότητα είναι αναγκαία με πρωταγωνιστή τον κτηνοτρόφο και την συμμετοχή του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το μέλλον των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας.

Η Συντονιστική Ομάδα Κτηνοτρόφων θα διερευνήσει κάθε πιθανότητα καθώς και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εθελοντική άμισθη (χωρίς καμιάς μορφής οικονομική σχέση με συμφέροντα) συνεργασία συμπολιτών, επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, στοχαστών, ώστε να σχηματοποιηθεί μια δεξαμενή σκέψης (Thinktank) που θα επεξεργάζεται σενάρια και προτάσεις.

Η συμμετοχή στην Συντονιστική Ομάδα Κτηνοτρόφων είναι εθελοντική και επιβεβαιώνεται σε κάθε συνάντηση (τουλάχιστον τρείς φορές τον χρόνο), ενώ έχει τακτική δημόσια διαδικτυακή συνάντηση κάθε Παρασκευή βράδυ.

Τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας Κτηνοτρόφων είναι κτηνοτρόφοι, έχουν δημόσιο κινητό τηλέφωνο και email διότι θα αξιοποιείται το διαδίκτυο.

 agroekfrasi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *