ΜΕΘ Παίδων «Φανής Καντώνια» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο(www.eleftheria.gr)


ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΞΕΝ. ΚΑΝΤΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚ. ΕΥΡΩ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ- ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘ

 Δημοσίευση: 18 Ιουν 2022 21:50  Λάρισα

Του Δημ. Κατσανάκη
Τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μια ΜΕΘ, η πέμπτη κατά σειρά πανελλαδικά, που θα φέρει το όνομα

της «Φανής Καντώνια», καθώς το έργο θα υλοποιηθεί με τη χορηγία της οικογένειας του επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια.
Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες, που οριστικοποιήθηκε αργά χθες το μεσημέρι στη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης και ο επιχειρηματίας Ξ. Καντώνιας με τα παιδιά του Θεόδωρο και Γιάννη.
Μία και πλέον ώρα διήρκησε η συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η σημασία του έργου για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Μονάδας και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η οικογένεια του επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια ανακοίνωσε την απόφασή της να χρηματοδοτήσει στη μνήμη της Φανής Καντώνια εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων, καλύπτοντας το κόστος τόσο της διαμόρφωσης των χώρων συνολικής επιφάνειας 220 τ.μ. όσο και της προμήθειας του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Χορηγία, που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ, με βάση τον προϋπολογισμό της πρότασης για τη στέγαση της Μονάδας – ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 550.000 ευρώ για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στα 450.000 για τα οικοδομικά- /Μ εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΛ.
Η ανακοίνωση της χορηγίας έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς δρομολογεί την υλοποίηση του έργου, που ουσιαστικά είχε παγώσει έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του αντιμετωπίζοντας προβλήματα εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Με τη σημερινή απόφαση γίνεται πράξη ενός αιτήματος πολλών ετών με τη συμβολή μιας σημαντικής ιδιωτικής χορηγίας…» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να ευχαριστεί την οικογένεια Καντώνια για την απόφασή της που είναι «μια σημαντική προσφορά στον άνθρωπο αναβαθμίζοντας τη δημόσια υγεία τόσο στη Θεσσαλία όσο και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας».
Αν και λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα δεν έγιναν γνωστές, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 4-5 μηνών, ώστε η ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ολοκληρωθούν και όλες οι διαδικασίες για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.
Τις προσεχείς ημέρες πάντως πηγές της 5ης ΥΠΕ τόνιζαν χθες το βράδυ ότι στις προθέσεις του διοικητή Φώτη Σερέτη είναι η σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά και της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής, καθηγήτριας Ιωάννας Γριβέα, προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την έναρξη της υλοποίησης του έργου.
Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ
Σημειώνεται ότι η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων ανακοινώθηκε με την άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τον Ιούνιο 2021, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στη διάρκεια αιφνιδιαστικής δίωρης επίσκεψής του στη Λάρισα, λίγο πριν αποχωρήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος ενέτασσε τη λειτουργία της ΜΕΘ, όπως άλλωστε και τη δημιουργία Κέντρου αντιμετώπισης αγγειακών παθήσεων της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, στον σχεδιασμό του Υπουργείου για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη, που προηγήθηκε, η ΜΕΘ Παίδων της Λάρισας είναι δυναμικότητας έξι κλινών (5+μία κλίνη απομόνωσης) και θα αναπτυχθεί στην Α’ πτέρυγα της Παιδιατρικής Κλινικής. Για τη λειτουργία της απαιτείται η σύσταση 6 θέσεων ειδικών ιατρών -δύο Επιμελητών Α’ και τεσσάρων Επιμελητών Β’-, καθώς και 24 θέσεων νοσηλευτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *