Του Μιχαήλ Β Μαντέλα.
Η έκθεση “Ενθύμιον Σαμαρίνης” που παρουσιάζεται στο “Χατζηγιάννειο” αποτελεί μία εξαιρετική δουλειά του Σαμαριναίου συμπατριώτη μας Νίκου Σιούμκα, ο οποίος και επιμελήθηκε το ομώνυμο λεύκωμα.
Σε όσους ασχολούνται με την κοινωνική ανθρωπολογία και ειδικότερα την Λαογραφία ο Νίκος Σιούμκας δεν είναι άγνωστος. Εχει παρουσιάσει κατά καιρούς σημαντικές δουλειές όπως η έρευνά του για τους αγιογράφους της Σαμαρίνας, η αποτύπωση των παραδοσιακών φορεσιών των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην Σαμαρίνα των αρχών του αιώνα και η κατασκευή τους, η αποτύπωση και κατασκευή συγκεκριμένων τύπων γυναικείων φορεσιών (καθημερινές, γιορταστικές και γαμήλιες) και μία σειρά από ανάλογα επιτεύγματα φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του χωριού μας.
Το βιβλίο, ένα λεύκωμα αποτυπωμένο με πολύ μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια αποτελεί την τελευταία του δουλειά με την ίδια αρτιότητα και σοβαρότητα που χαρακτηρίζει κάθε προσπάθειά του.
Τόσο η έκδοση του βιβλίου όσο και η οργάνωση της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Γιάννη και της Εύης Καντώνια. Τα δύο αδέλφια ακολουθώντας τα βήματα των αείμνηστων γονέων τους Στέλιου και Λίτσας Καντώνια συνεχίζουν αρωγοί και συμπαραστάτες στον δρόμο της πλήρους και ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία.
Στο λεύκωμα αυτό το φωτογραφικό υλικό από τα τέλη του 19ου μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αποτυπώνει στιγμές της καθημερινότητας του χωριού, γιορτές, σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής καθώς και όλα εκείνα που συνθέτουν την εικόνα ενός χωριού που σφύζει από κόσμο και ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζοντας από Σαμαριναίους που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν μάλιστα δεχθούμε ότι “μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις” μπροστά μας βλέπουμε να ξεδιπλώνονται ιστορίες και γεγονότα συνυφασμένα με την πορεία της Σαμαρίνας στον διάβα του χρόνου.
Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε εντυπωσιακή, συνεχίζεται αμείωτη και τα σχόλια που ακούγονται είναι εξαιρετικά. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την παρακολουθήσει μέχρι και την 6η Απριλίου.
Ευχής έργον είναι το βιβλίο-λεύκωμα να φθάσει στα χέρια κάθε συμπατριώτη μας (και όχι μόνον) και να βρεθεί κάποιος χώρος στην Σαμαρίνα στον οποίο να μπορέσει όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό να φιλοξενηθεί μόνιμα παραμένοντας στην διάθεση του κάθε επισκέπτη.
Συγχαρητήρια από καρδιάς στον συγγραφέα και στους συντελεστές του επιτεύγματος αυτού!