Η Ομάδα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την πανέμορφη διάσχιση τουΣμόλικα.

Κωνσταντίνος Κουκουρης.

Με σύμμαχο τον άριστο καιρό μια ομάδα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την πανέμορφη διάσχιση του Σμόλικα. Η υψομετρική ανάβαση όλης της διάσχισης ήταν 1528 μ. ενώ η συνολική απόσταση ήταν 22,3 χλμ. Η ορειβασία διήρκησε 10 ώρες.
Υπέροχο χωριό η Σαμαρίνα με τρεις καταπληκτικές ταβέρνες και ένα καφέ ψησταριά. Πολύ κρύο το βράδυ με 7 βαθμούς κελσίου. Το πρωί ξεκινήσαμε στις 07.00. Πανέμορφη αχνοφαινεται η ανατολή του ήλιου μέσα από τις χαραμάδες των δένδρων του δάσους. Στις παρυφές του δάσους αντικρίζουμε τα αστραποκαμμενα ρόμπολα.
Το τέλος του δάσους διαδέχεται ένα σεληνιακό τοπίο γεμάτο πέτρες. Διασχίζουμε ένα τραπεζοειδές οροπέδιο με σωρούς από πέτρες σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου και ξαφνικά αντικρίζουμε μπροστά μας όλο το ορεινό συγκρότημα του Σμόλικα. Δεξιά μας (βόρεια) η κορυφή Μπογδανης (2239μ.). Μόνο όσοι έχουν πάει εκεί μπορούν να περιγράψουν σωστά αυτή την εκπληκτική θέα του Σμόλικα που προκαλεί τον θαυμασμό.
Το ορεινό συγκρότημα του Σμόλικα είναι τεράστιο – κοντά στα 70 τετραγωνικά χλμ. εδάφους πάνω από 1700 μ. υψόμετρο και κατοικείται από αρκετά μικρά άγρια ζώα όπως αρουραίοι, λαγοί, αγριοκάτσικα, αρπακτικά πουλιά και περιστασιακά λύκους ή αρκούδες, (Dubin, Marc, 1986, Greece on foot. Mountain treks, island trails. Cordee, U.K.). Μαγευτική η θέα από την μικρή Μοσια στα 2530 μ. Κατεβαίνοντας από τη μικρή Μοσια προσπερνάμε το βαθύ ρέμα του Βαθυλάκκου που κατεβαίνει κάτω μέχρι το Αγία Παρασκευη. Εκεί προσπερνάμε διάφορες μικρές λουτσες με ελάχιστο νερό. Πριν από 28 χρόνια όταν πέρασα απο μια λουτσα είχε αποξηραμένο χιόνι Αύγουστο μήνα και έπαιξα χιονοπολεμο με τους συνορειβατες μου! Στη συνέχεια μια μεγάλη τραβέρσα μας φέρνει πάνω από τον λαιμό του Σμόλικα. Για την κορυφή πρέπει να ιδρωσουμε περπατώντας πάνω σε γερή ανηφόρα.

Στην κορυφή του Σμόλικα (2637 μ.) είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον ορειβάτη και σκιέρ Αργύρη Βαμβακιτη. Ο Αργύρης ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του το Γύθειο και έφθασε μετά από 17 μέρες ορειβασίας στην κορυφή του Σμόλικα ορειβατώντας πάνω από τα Ελληνικά βουνά του Ε4! Ευελπιστεί να φθάσει στον Βαρνούντα μέσα σε 22-23 μέρες! Ένα μοναδικό επίτευγμα από κάθε άποψη.

Στην κατηφόρα για την Δρακόλιμνη συναντάμε ένα ζευγάρι Πολωνών και ένα Γερμανών. Η δρακόλιμνη του Σμόλικα είναι γνωστή και ως Λάκου Βίνιτου (γαλάζια λίμνη). Κατά την βλάχικη παράδοση, κατοικεί σ’ αυτήν ένα κακό πνεύμα-δράκος που παλαιότερα ήταν τσοπάνος και έχοντας αποτύχει στον έρωτά του πνίγηκε μαζί με το κοπάδι του. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μέτρα. Ο πυθμένας είναι βαλτώδης, έχει κόκκινο χρώμα και τα πόδια βουλιάζουν στο έδαφος. Η λίμνη βρίσκεται σ’ ένα διάσελο μεταξύ της Μεσορράχης και της ψηλής κορυφής του Σμόλικα.

Αρκετοί είναι οι Έλληνες πεζοπόροι/ορειβάτες πού χρησιμοποιούν ως αφετηρία εξόρμησης το καταφύγιο πάνω από το Παλαιοσέλλι. Εμείς όμως περνουμε το μονοπάτι για Πάδες. Λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό μας περιμένουν εκπλήξεις πάνω από σαρες και κάτω από πανύψηλα βράχια.
Προσπερναμε το αναρριχητικό πεδίο και φθάνουμε στην πλατεία του χωριού όπου και το καταφύγιο.

Σ.Κ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *