ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ -ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 2022 -ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δημοσίευση: 10 Οκτ 2020 21:06
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Το ορεινό κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών, τη Σαμαρίνα, επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού,
κ. Γιώργος Διδασκάλου, στο πλαίσιο αυτοψίας. Σκοπός της επίσκεψης στη Σαμαρίνα ήταν να δει από κοντά τις εργασίες αναστήλωσης και τη συντήρηση της Μεγάλης Παναγιάς εξωτερικά αρχικά και στη συνέχεια και εσωτερικά όπου από την αρχή του καλοκαιριού, από την Περιφέρεια, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας που είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, με το υπεραιωνόβιο πεύκο να έχει ριζώσει και να αναπτυχθεί στο πίσω μέρος του ιερού στα θεμέλια του ναού.
Στη Σαμαρίνα, τον γενικό γραμματέα κ. Γ. Διδασκάλου, τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Γιάννη Γιάτσιο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Ιωάννης Λυγούρας, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και κάτοικοι του Μεγαλοχωρίου.
Μιλώντας χθες στην «Ε», ο πρόεδρος της Σαμαρίνας κ. Ιωάννης Λυγούρας τόνισε: «Το μεγάλο αυτό έργο της συντήρησης και προστασίας και καύχημα της Σαμαρίνας και της Ελλάδας όλης, η Μεγάλη Παναγιά ήταν ένα χρόνιο αίτημα όλων. Παράλληλα το έργο αυτό είναι η συνέχιση της ιστορίας μας. Εκεί βαπτίστηκαν οι προπαππούδες μας, οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, εμείς η νέα γενιά.
Από αυτήν την ιστορική εκκλησία είπαμε στερνό αντίο σε προσφιλή μας πρόσωπα. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία της στην Ορθοδοξία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας έχουμε ο καθένας προσωπικά ένα δέσιμο και αυτό δεν αλλοιώνεται με τίποτα».
Και ο κ. Ιωάννης Λυγούρας καταλήγει: «Το έργο είναι μεγάλο και από οικονομικής άποψης. Εκ μέρους όλων των Σαμαριναίων, όπου στον κόσμο κι αν βρίσκονται θα ήθελα να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Ελληνική Πολιτεία και στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στους αφανείς ήρωες της αρμόδιας υπηρεσίας Συντήρησης του ναού».
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ
Η Μεγάλη Παναγιά είναι μια ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων τρίκλιτη μονώροφη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Διαθέτει μεγάλο νάρθηκα-γυναικωνίτη, προστώο στη δυτική και στη νότια πλευρά, στην ανατολική άκρη του οποίου υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τουλάχιστον, ένα πεύκο. Ο ναός χτίστηκε το 1812 (σύμφωνα με άλλη άποψη το 1818) και τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Φέρει χαγιάτι με χτιστούς κίονες και τοξοστοιχία στη νότια πλευρά του. Το εσωτερικό της Μεγάλης Παναγιάς κοσμούν τοιχογραφίες που έχουν φιλοτεχνήσει Σαμαριναίοι αγιογράφοι, καθώς και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Εκεί τόσο στον ιστορικό ναό, όσο και στο προαύλιο, χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και κυρίως από τη Λάρισα και την υπόλοιπη Θεσσαλία προσέρχονται για προσκυνήσουν. Μια γιορτή που κρατάει τρεις ημέρες. Οι Σαμαρινιώτες προσέρχονται και τη δεύτερη ημέρα της Παναγίας 16 Αυγούστου, χορεύουν τον μεγάλο τους χορό που ονομάζεται «Τσιάτσιος». Φέτος, όμως, λόγω πανδημίας, ο «Τσιάτσιος» δεν χορεύτηκε και η Θεία Λειτουργία έγινε στον προαύλειο χώρο του ναού.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ
www.eleftheria.gr