Επιδότηση για αγορά ντόπιων προβάτων, μαύρου χοίρου το πλάνο για νέα ΚΑΠ

Πέτρος Γκόγκος Agronews.gr

Επιδότηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου ελληνικών σπάνιων φυλών, ενίσχυση για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών και μέτρα οργάνωσης της αγοράς περιλαμβάνονται στις διεκδικήσεις που διατυπώνονται ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ.

Στόχος των διεκδικήσεων αυτών που συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, είναι το να ενισχυθεί η κρεατοπαραγωγή από ελληνικές σπάνιες φυλές ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια στην εγχώρια ελλειμματική αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευτέρη Γίτσα, προέδρου της ΕΔΟΚ, ένας προϋπολογισμός περί τα 25 εκατ. ευρώ από πόρους του, θα ήταν σε πρώτη φάση αρκετός για να επιδοτηθεί η αγορά ζωικού κεφαλαίου, εστιασμένου στον ελληνικό μαύρο χοίρο, στην βραχυκερατική αγελάδα και σε αυτόχθονα αιγοπρόβατα αποκλειστικά κρεατοπαραγωγών φυλών όπως είναι η φυλή Πελαγονίας-Φλώρινας. Ανθεκτικές ελληνικές φυλές ζώων που εξασφαλίζουν και την προστιθέμενη αξία μιας «γκουρμέ κτηνοτροφίας». Σημειώνεται επ’ αυτού ότι στα νομικά κείμενα της νέας ΚΑΠ υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για επιδότηση αγοράς ζωικού κεφαλαίου με την προϋπόθεση ότι το μέτρο θα εστιάζει σε γηγενείς σπάνιες φυλές ζώων.

Η νέα αυτή παραγωγική κατεύθυνση φαίνεται πως είναι σύμφωνη άλλωστε και με τις πολιτικές προτεραιότητες της Κομισιόν αλλά και της σύγχρονης κατανάλωσης που επιδιώκει την ανάπτυξη κλάδων της κτηνοτροφίας που προσφέρουν αποδεδειγμένα ποιοτικότερα τελικά προϊόντα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Για να αναδειχθούν τα προϊόντα οι εκπρόσωποι του κλάδου κρίνουν απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων, να δημιουργηθούν συνεργατικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν παραγωγικά πρότυπα, πιστοποιήσεις, μεταποίηση, αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή των ζώων. 

Παράλληλα προωθούνται και βελτιώσεις στις υφιστάμενες δράσεις, εφόσον αυτές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεταφερθούν και στην επερχόμενη προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα, η ΕΔΟΚ ζητά να δοθεί προτεραιότητα ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, ενώ ταυτόχρονα οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με την χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα. Στην υφιστάμενη περίοδο για παράδειγμα, αρκετοί κτηνοτρόφοι που είχαν ενταχθεί στο Μέτρο της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, δεν είχαν ενταχθεί και στο αντίστοιχο μέτρο Βιολογικής Γεωργίας, κάτι που θα διευκόλυνε την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών από πλευράς τους. 

Ζητούμενο σε όλα αυτά πάντως είναι και η ουσιαστική αντιμετώπιση ζωονόσων, ένα πρόβλημα που μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. «Η προληπτική αντιμετώπιση των ζωονόσων είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς» αναφέρει ο κ. Γίτσας, ο οποίος εξηγεί πως με ποσοστό θνησιμότητας ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους στο 25% για την εγχώρια κτηνοτροφία όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος περιορίζεται στο 8%, «ο Έλληνας κτηνοτρόφος βγαίνει εκτός ανταγωνισμού». Η πρόταση της ΕΔΟΚ περιλαμβάνει πέραν της δέσμης παρεμβάσεων για την κατάρτιση του νέου ΠΑΑ και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προληπτική αντιμετώπιση των απωλειών ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας από ζωονόσους που προβλέπει την παραγωγή εμβολίων. Μάλιστα, έθεσε υπόψιν του υπουργού τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στη χώρα από εποπτευόμενο οργανισμό, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ έχει ως εξης: 

Σχέδιο παρεμβάσεων για τον τομέα του κρέατος υπέβαλλε η ΕΔΟΚ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό

Την άμεση προώθηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος που κατάρτισε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΔΟΚ.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, Θώμάς Αλεξανδρόπουλος ενώ η ΕΔΟΚ εκπροσωπήθηκε από ολιγομελή ομάδα μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή από πλευράς ΕΔΟΚ μιας τεκμηριωμένης πρότασης η οποία καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, τη  Διαχειριστική Αρχή, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη παρεμβάσεων για την κατάρτιση του νέου ΠΑΑ, την είσοδο νέων υποσχόμενων κλάδων στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προληπτική αντιμετώπιση των απωλειών ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας από ζωονόσους που προβλέπει την παραγωγή εμβολίων.

Ο κ. Λιβανός αντέδρασε θετικά στο προτεινόμενο σχέδιο παρεμβάσεων και ζήτησε από τους συνεργάτες του να συνεργασθούν με την ΕΔΟΚ για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους κλάδους που απαρτίζουν τον Τομέα του κρέατος είναι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων, που αυτή τη στιγμή φτάνει το 25%. Διαφορετικά, εξήγησε ο κ. Γίτσας, όσο καινοτόμα και να είναι τα μέτρα,η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρή, διότι οι εκτροφές έχουν χαμηλή βιωσιμότητα και άρα εξ ορισμού περιορισμένη ανταγωνιστικότητα.

Οπότε η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας την πρόληψη με εμβολιασμούς, ενώ έθεσε υπόψιν του Υπουργού τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στη χώρα από εποπτευόμενο οργανισμό, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό. 

Στο σχέδιο που υπέβαλε η ΕΔΟΚ περιλαμβάνονται ακόμη συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως:

  1. Όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, την υιοθέτηση νέων, σύγχρονων παραγωγικών πρακτικών, την εφαρμογή της γενετικής βελτίωσης, τον συγχρονισμό των γεννήσεων, τη συστηματική και οργανωμένη πάχυνση. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μελέτες και η νομοθεσία για την ευζωία των ζώων και φυσικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
  2. Προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, και οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με την χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα.
  3. Είσοδος νέων κλάδων στην κτηνοτροφία όπως ο Μαύρος Χοίρος, ο Νεροβούβαλος, η Βραχυκερατική Αγελάδα, και αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων. Για να αναδειχθούν τα προϊόντα αυτά είναι απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των κτηνοτροφικών μονάδων, να δημιουργηθούν συνεργατικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν παραγωγικά πρότυπα, πιστοποιήσεις, μεταποίηση, αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή των ζώων. 
  4. Ψηφιοποίηση των μητρώων του ΕΛΓΟ και ΥπΑΑΤ, επικαιροποίηση του συστήματος Άρτεμις. Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Σύστημα Άρτεμις, τα μητρώα του ΕΛΓΟ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
  5. Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Κανονισμών κατά των ζωονόσων που σήμερα είναι αναποτελεσματικοί και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διακίνηση κρεάτων, μεταξύ ζωνών εμβολιασμού ανά την χώρα.

Από την πλευρά της ΕΔΟΚ, υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις αυτές σκοπό έχουν να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων που θέτουν οι νέες στρατηγικές της Ε.Ε. “Από το χωράφι στο πιάτο” και η βιοποικιλότητα και να οδηγήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα του κρέατος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση της ΕΔΟΚ και των μελών που την απαρτίζουν, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης και προβολής των ελληνικών κρεάτων που εκτελεί η διεπαγγελματική οργάνωση υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οι δράσεις της ΕΔΟΚ έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Δ.Ο. Τα δε αποτελέσματα των δράσεων αυτών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο εγγύς μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *