Τα ποσά ενίσχυσης κτηνοτρόφων, από 5 έως 10 ευρώ στα αιγοπρόβατα.

logo

Αναλυτικά τα ποσά ενίσχυσης βάσει μεγέθους εκμετάλλευσης στους τομείς της κτηνοτροφίας που αξιώνουν ενίσχυση μέσω του Μέτρου 22 περιλαμβάνει η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου και δημοσιεύθηκε στη διαύγεια το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου.

Έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης προκήρυξης για το Μέτρο 22, το μέτρο μέσω του οποίου γίνεται η ανακατανομή των 89 εκατ. ευρώ από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης βάσει της οποίας θα μπορούν οι υποψήφιοι προς στήριξη να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα. Στόχος είναι η πληρωμή της ενίσχυσης να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο. Σημειώνεται, ότι οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 ευρώ στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.  Αντίστοιχα, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Σε περίπτωση που δεν τεκμηριώνεται η παραγωγική δραστηριότητα βάσει του τζίρου, τότε οι κτηνοτρόφοι θα ενισχύονται βάσει της πρώτης κλάσης ενίσχυσης. 

Ολόκληρη η απόφαση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων διαθέσιμη εδώ

Στην περίπτωση της αιγοπροβατοτροφίας, υπάρχουν 10 συν τρεις κλάσεις (οι τρεις αφορούν στη Β. Εύβοια) και τα ποσά ενίσχυσης ξεκινούν από τα 100 ευρώ για εκμεταλλεύσεις με 11 έως 24 ζώα και να φτάνουν τις 5.480 ευρώ για εκμεταλλεύσεις άνω των 950 αιγοπροβάτων. Στις αντίστοιχες κλάσεις, υπάρχει μια προσαύξηση 15% για τις νησιωτικές περιοχές.


Βάσει των πινάκων, μια εκμετάλλευση με 110-120 αιγοπρόβατα αξιώνει ενίσχυση γύρω από τα 7 ευρώ το κεφάλι, αφού εμπίπτει στην κλάση ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120€ έως και 7.000€ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των βοοειδών που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τον τομέα της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 700€ έως 15.000€. Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%. Για τον τομέα της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 2.000€ έως 15.000€.

Για τον τομέα της χοιροτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 1.000€ έως 15.000€. Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Υποβολή αίτησης στήριξης-πληρωμής

  1. Μετά τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης και προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, οι υποψήφιοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ αίτηση στήριξης- πληρωμής με την οποία δηλώνουν ότι:
    • δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα, ή/και δεν έχουν ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης, ή
    • έχουν λάβει σχετική στήριξη για συγκεκριμένο καθεστώς στο πλαίσιο της στήριξης για τις δυσμενείς επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το εν λόγω ποσό συμπληρώνεται βάσει παραμετρικού αρχείου, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
  2. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή στο ΠΣ της αίτησης στήριξης – πληρωμής, καθώς και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

Ο υποψήφιος εκτυπώνει την οριστικοποιημένη αίτηση και τη φυλάσσει στο αρχείο του.


Διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης

  1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμός Πληρωμών πραγματοποιεί την έγκριση (αναγνώριση και εκκαθάριση) της δαπάνης, διά των οργανικών μονάδων επιπέδου περιφερειακών Διευθύνσεων, οι οποίες έχουν εξουσιοδοτηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΕΓΕΠ, όπως κάθε φορά ισχύει. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  2. Οι πληρωμές διενεργούνται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση και ανά Περιφέρεια Στήριξης, Προτεραιότητα και Περιοχή Εστίασης μετά τη δημιουργία φακέλου, εκ του μηχανογραφικού αρχείου πληρωμών του ΟΠΣΑΑ, όπως περιγράφεται αναλυτικά σε σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  3. Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίζεται το περιεχόμενο του φακέλου πληρωμής και εφόσον απαιτείται περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής για τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης.
  4. Ο φάκελος πληρωμής κατ’ ελάχιστον περιλαμβάνει :

α) Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης εκτυπωμένη ανά

παρτίδα από το μηχανογραφικό αρχείο πληρωμών της Βάσης Δεδομένων,

β)  Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής εκτυπωμένη ανά παρτίδα από το

μηχανογραφικό αρχείο πληρωμών της Βάσης Δεδομένων,

γ)  Λίστες ελέγχων με τα αποτελέσματα των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού υπογεγραμμένες από τους

αντίστοιχους προϊσταμένους Δ/νσης,

δ)  Λίστα ελέγχου εκκαθάρισης,

ε)  Αναλυτική Κατάσταση Δείγματος πληρωμών,

στ) Λίστα ελέγχου Δείγματος.

  1. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ για το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους, προκειμένου η τελευταία να εκδώσει απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης, , στην οποία αναγράφεται το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, η Συλλογική Απόφαση (Σ.Α.Ε.), ο ενάριθμος (Κ.Α.Ε.) και ο τίτλος του έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διάθεση της πίστωσης. Τέλος διαβιβάζει την απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥπΑΑΤ και την καταχωρίζει στο ΟΠΣΑΑ.
  1. Η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥπΑΑΤ, σε συνέχεια της ως άνω απόφασης, εκδίδει εντολή κατανομής πίστωσης με την οποία μεταφέρονται οι πιστώσεις στον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Πληρωμών και Οφειλών Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΣΥΠΟΔΕ). Την εντολή αυτή διαβιβάζει στην Τράπεζα της Ελλάδος, την αναρτά στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και την καταχωρίζει στο ΟΠΣΑΑ.
  2. Με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω κατάλληλης διεπαφής καταχωρίζονται στο ΟΠΣΑΑ οι αιτήσεις πληρωμής, οι αντίστοιχοι διοικητικοί έλεγχοι και τα στοιχεία πληρωμών.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Υπεγράφη η απόφαση καθορισμού του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Πώς θα κατανεμηθούν τα 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους

Στις 18.11.2022 υπεγράφη η απόφαση από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο ύστερα από συνεργασία με τον υπουργό,  κ. Γιώργο Γεωργαντά. με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της στήριξης ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές των αγροεφοδίων λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικότερα το πλαίσιο εφαρμογής, διαχείρισης και παρακολούθησης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μέσα από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020, προβλέπει τα εξής:

 Δικαιούχοι

 Ως δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι κτηνοτρόφοι των ακολούθων κλάδων:     

  • αιγοπροβατοτροφίας
  • βοοτροφίας
  • πτηνοτροφίας
  • χοιροτροφίας.

Δράσεις

Η ενίσχυση αφορά δύο δράσεις:

  • Δράση 1: εκτατική κτηνοτροφία στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας
  • Δράση 2: εντατική κτηνοτροφία σε τομείς όπως η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία.

Προϋπόθεση

Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

ΑΑΔΕ.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:

  • στη αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100€ έως και 5.480€
  • στην βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120€ έως και 7.000€

Για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες:

  • της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για:

o   την ωοπαραγωγό από 700€ έως 15.000€

o   την κρεατοπαραγωγό από 2.000€ έως 15.000€

  • της χοιροτροφίας από 1000€ έως 15.000€.

Ενώ για την αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης ανά κλάση διαμορφώνονται όπως στη Δράση 1.

Αναλυτικοί πίνακες με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας της εκμετάλλευσης μπορούν να βρεθούν στο σχετικό ΦΕΚ 5873/Β /18-11-2022. 

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά:

«Για δεύτερη φορά μέσα στο έτος η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους κτηνοτρόφους μας. Σε πρώτη φάση είχαν διατεθεί 50 εκατ. και τώρα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ προκειμένου να  αντιμετωπισθεί, στο βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Η συνεπής και συνεχής στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών μας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνουμε την ελληνική οικονομία».

Δήλωση Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου:

«Ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία γίνεται πράξη. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται. 89 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους μας για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».

Λίγα τα ποσά λένε οι πτηνοτρόφοι 

Εντωμεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατανομή των ποσών ανά κλάδο, ιδίως από τον κλάδο της πτηνοτροφίας, με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών με επιστολή της προς το υπουργείο να καταγγέλλει αδικία εις βάρος του τομέα της οργανωμένης πτηνοτροφίας, «αφού η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου» αναφέρει η επιστολή.

 Η ετήσια επιβάρυνση της πτηνοτροφίας το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και το 2022 τα 100 εκατ. Παράλληλα, ο κλάδος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Αναλυτικά η επίστολή προς το υπουργείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *